Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A 7P modell a szolgáltatások esetében alkalmazandó [marketingeszközök]?et foglalja össze. A szolgáltatásmarketingben a hagyományos - termékekre vonatkozó - marketing mix négy eleme (a 4P modell) újabb három marketingeszközzel bővült. A 7P kifejezés (a 4P-hez hasonlóan) a marketing mix elemek angol elnevezésének kezdőbetűire utal.

Ezek az eszközök:

  1. Termékpolitika (product)
  2. Árpolitika (price)
  3. [Értékesítési utak]? politikája (place)
  4. Reklámozás (promotion)
  5. Emberek (people)
  6. Folyamat (process)
  7. Fizikai megjelenés (physical evidence)

A 4P a szolgáltatásoknál hasonlóan alkalmazható, mint a termékeknél.


 

A 7P szolgáltatásokra jellemző új elemek:


Emberek:
 

A szolgáltatásoknál marketing szempontból is kritikus szerepe lehet az emberi tényezőnek, hiszen a fogyasztó legtöbb esetben kapcsolatba kerül a szolgáltató alkalmazottaival.


Folyamat:
 

A szolgáltatások azon sajátossága, hogy a termelés és a fogyasztás egyidejűleg történik, kiemelkedő jelentőséget ad a szolgáltatási folyamat szervezésének. A fogyasztó részese lesz a termelési tevékenységnek, mely így nagyban befolyásolja véleményét, ezért a marketing számára is fontossá válik.


Fizikai megjelenés:
 

A szolgáltatás megfoghatatlan voltából adódóan a szolgáltatás helyszínének kialakítása és a szolgáltatáshoz kapcsolódó tárgyak megjelenése nagy szerephez jut a marketingeszközök között.
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta