Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


To report - beszámolni, jelenteni (angol)

 

"A valóságot szétszedjük apró darabokra, majd ismét összerakjuk."
Havas Henrik

 

A riport a információból nőtte ki magát. Szerepe egy eredeti eseményt valósághűen visszaadni. Komplex műfaj, szinte minden műfaj elemeit felhasználja, az interjúhoz hasonlóan átmenet a tényközlés és a véleményközlés között. Jelenleg is a legmagasabb presztízsű műfaj a sajtóban.

 

A tudósításhoz hasonlóan rengeteg szubjektív elemet tartalmaz, az esemény "átmegy" a riporter szűrőjén. A tudósító azonban csak megfigyelője az eseményeknek, a riporter pedig bennük él, alakítója, gyakran főszereplője. A legszubjektívebb műfaj: nagyon közel áll az irodalomhoz, sokban hasonlít a novellához. Sokat használ fel a glossza és a tárca eszközeiből. Ábrázoló, magyarázó igyekszik lenni. A riport az okok után nyomoz, a hátteret vizsgálja, "mélyre ás". A riport nélkülözhetetlen eleme a sztori, a történet, mely a valóságról szól, segítségével a valóság apró részleteibe avathatjuk be az olvasót.

 

A jó riport a részletekből építkezik. A riportban minden mozog, dinamikus. Egy eseményt ragad meg, azt szedi apró darabokra - olyan, mintha egy képből egy kis részletet kinagyítanának. Célja, hogy az olvasó számára élményt átadva közvetítsen. A közönség ezzel beavatottja lesz egy hangulatnak, szituációnak is. A novella olvasója átadja magát az eseményeknek, a riport ezzel szemben kézen fogva kalauzol, a felfedezés örömét nyújtja. A riportban felbukkanhatnak kommentár elemek, mivel egyik legfontosabb feladata a társadalmi igazságosság szolgálata. A riport szerzője elfogult, mivel a közönséget képviseli. Ha szükséges, leleplez, ha kell, nyomozói módszerekkel él.
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta