Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


interjú: angolul interview = találkozni

 

Angolul a szó sokkal pontosabban fejezi ki a műfaj jellegzetességeit, mint magyarul. (Jelenti még: kifaggatni, kikérdezni, kihúzni valakiből valamit - kihallgatás jellegű).

 

A magyar média legkedveltebb műfaja, nyugaton háttérbe szorulóban van. Az interjú mindig hitelesebb, mint valakit idézni. Meginterjúvolni valakit annyit jelent, hogy felkínáljuk a lehetőséget a megszólalásra.

 

Az interjú speciális válfaja a sajtótájékoztató (az újságíró kérdez, a közszereplő válaszol).

 

1836-ban az első interjút James Gordon Benett készítette az Egyesült Államokban a New York Daily Heraldban egy prostituált meggyilkolásáról. (Valójában ő találta meg a gyilkost az interjúk segítségével). Magyarországon először 1860-ban egy Pollack nevű bécsi újságíró készített interjút Deák Ferenccel.

 

Az interjú az újságírás alapműfaja, de egyben egyfajta munkamódszer is. Az újságíró gyakran kezdeményez beszélgetést azzal a céllal, hogy információhoz jusson, aztán ezt nem ebben a formában jelenteti meg, hanem feldolgozza. Interjú, miközben egy munkamódszer, akár művészi élményt jelenthet az olvasónak.

 

Az interjú két ember beszélgetése azzal a céllal, hogy a közönség részben információkhoz jusson, részben beavatottja legyen egy olyan párbeszédnek, amely számára művészi élményt nyújt. Az interjú intim műfaj; két ember beszélgetése mindig személyes, közben mindketten tudják, hogy a beszélgetést százezrek olvassák, milliók nézik.

 

Az interjú típusai

 

a) Információszerző alapinterjú

b) Álinterjú

c) Magazin típusú interjú

d) Nagyinterjú

e) Tematikus interjú

f) Mélyinterjú (életútinterjú)

 

(Ajánlott olvasmány: Truman Capotte: Mozart és a kaméleonok - öninterjú)
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta