Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Személyes információk:

Rickard 'Rick' Falkvinge (eredeti neve Dick Augustsson; a felvett név jelentése: sólyomszárny) 1972. január 21-én született Göteborgban, a svéd Pirate Party (Piratpartiet - Kalózpárt) alapítója (2006), az első "digitális kalóz" volt, aki képviselőként bekerült az Európai Parlamentbe (2009).

 

Rick Falkvinge

Fotó: Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix (Forrás: Nyheter24.se)

 

A párt neve először a The Pirate Bay elleni 2006-os razzia kapcsán lett ismert. A három évvel később már 50.000 taggal rendelkező politikai szervezet az EU-s választásokon a szavazatok 7%-át megszerezte (kb. 200 ezer választó voksolt rájuk), és két képviselőt delegálhatott az Európai Parlamentbe. (A hatalmas meglepetés és nagy siker nyomán több országban szintén megalakultak a helyi kalózpártok, egyikük például a tavalyi német tartományi választásokon 9 %-os eredménnyel robbant be a nagypolitikába.)
Rick Falkvinge az internetes polgári jogok, a digitális tartalom szabad felhasználásának élharcosa, aki szerver és webtárhely szolgáltatás formájában segítő kezet nyújtott a WikiLeaks-nek is.

2011. január 1-jén élő adásban jelentette be, hogy lemond párvezetői tisztségéről (helyére és így az Európa Parlamentbe Anna Troberg, korábbi helyettese lépett), hogy egyfajta utazó nagykövetként hirdethesse politikai hitvallását. A [Foreign Policy]? magazin 2011-ben beválasztotta a világ TOP 100 meghatározó gondolkozói közé (Top100 Global Thinkers), olyan nevek mellé, mint Barack Obama, Bill és Hillary Clinton, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Nouriel Roubini vagy az Arab Tavasz néven elhíresült reform- és felkeléshullám meghatározó figurái.

Az első alkalommal Magyarországra látogató Falkvinge az Enter!Digital® digitálismarketing-konferencián 2012. május 24-én tart előadást „PRINT SCREEN: media business in a post-copyright climate” címmel.

 

 Kapcsolódó információ:

Falkvinge hivatalos weboldala: http://falkvinge.net/

Enter!Digital 2012: http://2012.enterdigital.hu/

A Pirate Party angol nyelvű weboldala

WikiLeaks: www.wikileaks.org
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta