Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A márkapozicionálás egy-egy konkrét termékváltozat (brand) versenytársaihoz való viszonyának meghatározása az adott termékpiacon, és ennek a megkülönböztetésnek a nyilvánvalóvá tétele a termékpiac potenciális vásárlói számára. Lényege, hogy a vevők meg tudják különböztetni a többi terméktől. A pozícionálás a marketing-mix elemeinek gondos menedzselését foglalja magába.

Pozicionálási stratégiák:
- üres helyek elfogadása (széttáró pozícionálás)

- azonos pozíció elfoglalása (összetartó pozicionálás)

Pozicionálás folyamata a lehetséges versenyelőnyök meghatározásával kezdődik, majd kiválasztják a versenytársakéhoz legjobban alkalmazható versenyelőnyt (értékválasztás), utána kialakítják az árat és az imázst (értékközvetítés).

Pozicionálási térkép:
a különböző terméktulajdonságokat mérő tengelyek mentén jelölik be az egyes versenymárkák helyzetét.

Kétdimenziós változata az értéktérkép. Itt két ismérv az ár és a minőség szerepel, segítségével a márkapozíciókat a versenymárkák ár-minőség viszonya szerint lehet ábrázolni.

 

pozícionálási térkép

Az ár/minőség arány szerinti pozicionálás esetén 3 pozíció keletkezik:


o    Magas ár/magas minőség: prémium pozíció
o    Közepes ár/közepes minőség: standard pozíció
o    Alacsony ár/alacsony minőség: gazdaságos pozíció

 


A meglévő és szóba jöhető pozíciók az azonos ár-minőség arány pozíciójában helyezkednek el, hiszen a magas ár/alacsony minőség pozíciója nem versenyképes, az alacsony ár/magas minőség pozíciója nem reális, mert a magasabb minőség plusz költségekkel, ezért magasabb árral jár.

  


A szócikkhez társított címkék:
brand , márka , márkapozícionálás , marketingPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta