Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A rendszerváltás után, 1991 augusztus 21-én kezdett sugározni a 95,5Mhz-es URH sávon Magyarország első független, non-profit rádiója, a Tilos Rádió - saját értelmezésük szerint szabadrádióként, gyakorlatilag  a frekvenciahasználat elégtelen jogi szabályozása miatt frekvenciaengedély nélküli kalózrádióként. Jellegzetesen rétegmédiaként van azóta is jelen a magyar médiában, tartalmában egyedülálló, olyan zenei és szellemi világot prezentál, amely semmilyen más kereskedelmi vagy közszolgálati médiumban nem kap helyet.

A Tilos Rádió története


A civil kezdeményezésű szabadrádiózásnak nem volt múltja Magyarországon a rendszerváltás előtti politikai berendezkedés sajátosságai miatt. A Tilos Rádió ezen beállítottságot próbálta európai mintájú szemléletmódra változtatni, vagyis a törvényes keretek között működő közösségi rádiók engedélyeztetése mellett szállt síkra. Az akkori szabályozás szerint nem kaphatott frekvenciaengedélyt, ezért sugárzását folyamatos rendőrségi beavatkozások kísérték. Hangoztatott elveik és töretlen lelkesedésük elérte célját, a közösség, a közönség és a társadalmi elismertség nyomására az adó zavartalanul működhetett tovább, és elnyerte a Nyilvánosság Klub Civil Kurázsi-díját.

Heti háromszor négy órás adásidejét egy év alatt heti 140 órára növelte, és nap mint nap bizonyította a nem kereskedelmi, teljesen nonprofit, közösségi rádiózás létjogosultságát és működőképességét. Később a Tilos a hatályba lépett frekvenciatörvényhez alkalmazkodva 1993 nyarán felfüggesztette az illegális sugárzást, és stúdióalapítási engedélyért folyamodott a hatóságokhoz, amelyet végül 1995 tavaszán kapott meg.

1995 szeptember 1. és 2000 augusztus 29 között osztott frekvencián sugárzott a 98Mhz-en 22 órától 10 óráig, majd a 2000-ben nem meghosszabbított engedély miatt 2000. augusztus 30.-tól vezetékes/internetes műsorszolgáltatóként folytatta működését immár napi 24 órában.

2002 májusában a Tilos Kulturális Alapítvány, a Sziget kulturális menedzserirodával és az Off alternatív filmfesztiválokat szervező Bt.-vel, [Kultiplex]? néven, megynyitotta közösen működtetett, többprofilú kulturális intézményét, ahol 2008 májusáig működött az épület lebontásáig, azóta a VIII. kerületi Mária utca a rádió székhelye. 

2002 őszén három sikertelen pályázat után a rádió újabb hét évre elnyerte a rádiós műsorszolgáltatás jogát, így 2003. március 11.-én újra megkezdték a sugárzást a 90.3Mhz-en.

2003 karácsonyán egy műsorvezetőjük élő adásban elhangzott szavai miatt a Tilos csaknem elvesztette frekvenciáját, de a Rádió vezetése bocsánatot kért, a műsorvezetőt elbocsátották, így nem a rádió szenvedte meg egy ember meggondolatlanságát.

2008. június 11-i ülésén a Tilos Kulturális Alapítvány műsorszolgáltatási szerződés megújítására irányuló kérelmét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nem támogatta, de a későbbi (október 1.) döntés értelmében novembertől a rádió újabb 5 éves időtartamra használatba vehette a 90.3MHz-es frekvenciát.

2010 végén újabb botrányba keveredett a rádió, ez volt az úgynevezett "Ice-T ügy" vagy "Ice-T Gate". 2010. szeptember 3.-án a [Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság]? felé történt lakossági bejelentést követő eljárás az internet segítségével körüljárta a világot, megosztva az emberek véleményét a témáról - maga Ice-T is reagált a Twitteren. A Médiatanács végül fenntartásokkal úgy döntött, hogy a Tilos Rádió nem sértette meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény rendelkezéseit, ezért a vele szemben indított közigazgatási eljárást megszünteti.

A Tilos Rádió felépítése


A Tilos Rádió közösségi rádióként aposztrofálja önmagát, bár a közösségi rádiók eredeti kisközösségi jellegét túllépve kialakította, és a gyakorlatba ültette a közösségi rádiózás nagyvárosi formáját, amely az urbanizált hallgatóságnak - módosult keretek között - visszaadja a kisközösségek Magyarországon és Európában egyaránt elveszettnek hitt kommunikációs, kohéziós funkcióit.

A Tilos Rádió az egyetlen olyan magyar médium, amelyet részben közönsége önkéntes felajánlásai tartanak el.
A Tilosban mindenki ingyen készit műsort, a műkődtetést pedig adományokkal, pályazatokkal finaszírozzák. Az évente egyszer egy hétig tartó pénzgyűjtési akciók során, a “Tilos-Maratonon” a hallgatók adakoznak a Tilos Rádió számára, ezen kívűl a Tilos költségvetése pályázás útján nyert, nem visszatérítendő támogatásokból és az adóból tetszés szerint elkülöníthető 1% okból tevődik össze. Ezeket az összegeket a rádió működtetésére fordítja az Alapítvány.

A Tilos Rádió 1994 óta tagja a Közösségi Rádiók Világszövetségének (AMARC) és alapitó tagja a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének (SZARAMASZER).

Műsorok, személyek


A zenei sokszínűség és változatosság a rádió fő ismertetőjegye. Olyan előadóknak és irányzatoknak adnak helyet a legváltozatosabb stílusokból - az experimentális műfajoktól a világzenén át a legfrissebb tánczenéig -, amelyek máshol nem hallhatóak.

Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá az interaktivitásra, a műsorok a közösségi véleményformálást elősegítő, a hallgatói betelefonálásokra és a velük folytatott közvetlen kommunikációra. Számos műsoruk közszolgálati-információs, mindennapi életvitelt segítő és közéleti tájékozódást támogató funkciót lát el.

A Tilos Rádió a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett az etnikai-nyelvi közösségek értékeire, így multikulturális adássávot tart fenn, melyben különböző nemzetiségű (kínai, szerb, angol, német) műsorvezetők szerkesztik és vezetik az adást.

Az empátia, az érték- és életformaválasztás jogának tiszteletben tartása és az informálás, a párbeszéd a különböző kulturális kisebbségek között szintén fontos a rádió számára, így esti műsorsávjában más médiumokban alulreprezentált témáknak adnak teret. A témák: a népzene - elsősorban a magyar népzene -, a drog, a melegek és leszbikusok, a roma kisebbség, a sport, a divat, a természetvédelem. 

A Tilos műsorrendjének egyik legfontosabb eleme a havi rendszerességgel jelentkező tematikus nap, amelyben az önálló műsorszerkesztő csapatok együttműködnek, és az adott aktuális téma köré szervezik a műsorokat. Ilyen volt a pl.: a Távol-keleti nap, az Ablak a Vakra (vaknap), Dwa Bratanki (Lengyel-nap), Az erő legyen velünk! (sci-fi nap), a Magyar Irodalom Napja, az Aki és Ami (állatvédő nap)...

Mint régi internetes műsorszolgáltató, a Tilos Rádió nagy hangsúlyt fektet az internetes megjelenésre is. Honlapjukon napi, műsor szerinti, félórás bontásban minden műsoruk elérhető, külön gyűjteményben a legnépszerűbb műsorok több évre visszamenő felvételei. A Rádió adását a felhasználó tulajdonképpen személyre szabhatja azzal hogy nem kell mindent letöltenie, és az adott műsort bármikor meghallgatja, a sugárzás időpontjától függetlenül.

Szerkesztői és közreműködői száma az évek során több százra emelkedett, felsorolni szinte lehetetlen. A rádió honlapján találunk egy gyűjteményt, ahol azért megpróbálkoznak vele: http://new.tilos.hu/emberek


Források: http://new.tilos.hu
                http://hu.wikipedia.org/wiki/Tilos_Rádió

 

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
rádióPatikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta