Bezár [x]
Már 2521 szócikk közül válogathatsz.

A Médiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes média- és marketing tudástár. Legyél Te is a Médiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A földfelszíni digitális televíziós műsorszórás röviden abban különbözik az analógtól, hogy a műsortartalom digitális formában „közlekedik” a rendelkezésre álló csatornákon, ezért azokat a jelenleginél nagyobb hatékonysággal lehet így használni. Vételükhöz speciális készülékekre vagy set top boxoknak nevezett jelátalakítókra (illetve a számítógépek esetén tévékártyára) van szükség.

 

Mivel a digitális tartalom egy adott frekvenciatartományon belül sokkal kevesebb „helyet foglal” el, azt „sávokra” lehet osztani – ez nevezik multiplex technikának, amely a néző számára nagyobb földfelszíni úton érkező csatornaválasztékot biztosít. További előnye, hogy a digitalizálásnak köszönhetően jobb képminőségben érkezik az adás, amennyiben a nagyobb felbontásban történő (HD) megjelenítésre a vevőkészülék is alkalmas. Az ilyen minőség azonban természetesen nagyobb „sávszélességet” is igényel. Ezen kívül a médiacsomagok mellé „beférnek” kapcsolódó (szöveges vagy egyéb) tartalmak is. A néző számára hátránya lehet viszont, hogy a programváltás egy kicsit több időt vesz igénybe, mivel az átalakító eszköz az internet böngészőhöz hasonlóan „keresgél”.

 

„A digitális rendszer bevezetése több országban nyújtott megoldást az analóg világ frekvenciaszűkössége miatt kényszerűen műholdas platformra szorult népszerű műsorok visszahozatalára a földfelszíni platformra, s ezzel hozzáférésük megkönnyítésére. A digitális televíziózás bevezetésében oroszlánrészt vállaltak a közszolgálati televíziók. A digitális platform lehetővé tette (teszi) számukra, hogy szokásos két-három univerzális közszolgálati csatornából álló választékukat további tematikus (hír-, parlamenti-, sport-, gyermek-, kulturális stb.) csatornákkal egészítsék ki. A több-multiplexes indulás új, érdekes és vonzó kereskedelmi programok indítását is lehetővé teszi. Nem hanyagolható el az a tény sem, hogy a több-multiplexes digitális platform helyet adhat az igen népszerű regionális műsoroknak is. Végül a több-multiplexes indulás mellett szól, hogy a sok országban lefolytatott DVB-H kísérletek tapasztalatai bebizonyították, hogy jelentős érdeklődés nyilvánul meg a mobil televíziós szolgáltatások iránt, amelyekre több ország egy egész multiplexet fönn kíván tartani.”

 

(Ágoston György: Európai körkép a digitális földfelszíni televíziózásról, AKTI, 2006)

 

A földfelszíni digitális műsorszórás a hazai laikus közbeszédben gyakran összekeveredik még az internetprotokoll-alapú televíziózással (IPTV), a két technológia azonban több szempontból is alapvetően különbözik egymástól.

 

Kapcsolódó linkek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_television
http://www.akti.hu/akti/index_fuzet.html

 
Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Jógapédia Webfazék Mammutmail
egyészségügyi
enciklopédia
gazdasági és
pénzügyi tudástár
internetes
tudástár
kerékpáros
tudástár
borkulturális
tudástár
jóga gyakorlatok,
tudástár
mindenki
szakácskönyve
nagy fájlok küldése

 


Kigondolta és létrehozta